Το Πανηγύρι της Κακάβας


Σήμερα, Σάββατο 12 Αυγούστου 9 το βράδυ στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, ο Λόγος Ζ' από τον Δωδεκάλογο του Γύφτου, Το Πανηγύρι της Κακάβας.

Παρουσίαση: Παναγιώτης Μιχαηλάρης
Απαγγελία: Γιάννης Καρανικόλας
Διοργάνωση: Σύλλογος Ηλιαχτίδα

"Κοντά στου Ρωµανού την Πύλη
πέφτει τ' απλόχωρο λιβάδι,
τ' ολόχλωρο, τ' ολανθισµένο,
κι από παντού το απαλοζώνουν
της άνοιξης τα περιβόλια"

Ο "Δωδεκάλογος του Γύφτου" είναι ένα μνημειώδες, λυρικό έργο, ένα συνθετικό ποίημα δώδεκα λόγων, αποτέλεσμα της ανησυχίας του Κωστή Παλαμά για τις εξελίξεις στην πατρίδα του, τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές, εθνικές και πολιτιστικές της εκφάνσεις, στην πιο κρίσιμη περίοδο της πρόσφατης νεότερης ιστορίας. Δημιουργήθηκε την περίοδο 1899-1906 και εκδόθηκε σε βιβλίο το 1907 και συμβολίζει την ψυχή που δεν υποτάσσεται σε τίποτα, αλλά συνέχεια προσπαθεί να δημιουργήσει κάτι καινούργιο και στερεό, γκρεμίζοντας ο,τιδήποτε παλιό και σάπιο.

Στο ποίημα περιγράφεται η πνευματική διαδρομή του Γύφτου, συμβόλου της ελεύθερης ψυχής, κατά την οποία γκρεμίζει το σύμπαν και το ξαναστεριώνει. Απαρνιέται τα πάντα και τα δέχεται ξανά μέσα από την τέχνη. Αιρετικός και συμπονετικός, ένα ήρωας Νιτσεϊκών διαστάσεων και προδιαγραφών, ο Γύφτος μέσα από τους δώδεκα λόγους του αποτελεί την ύψιστη έκφραση της αδούλωτης σκέψης, της δημιουργικότητας και των νέων ξεκινημάτων. Παρά την έντονη εικόνα ξεπεσμού και παραίτησης, το μήνυμα του ποιητή και το όραμα του Γύφτου είναι αισιόδοξο και διαχρονικό.

Γιάννη, Παναγιώτη, έχετε τη στήριξη και την αγάπη μας.